MAKTABGACHA TA’LIM MUASSASALARIDA INKLYUZIV TA’LIMNI JORIY ETISHNING PEDAGOGIK VA PSIXOLOGIK ASOSLARI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Ushbu maqolada maktabgacha ta’lim muassasalarida inklyuziv ta’lim tizimini joriy etishning pedagogik va psixologik asoslari yoritilgan. Inklyuziv ta’lim nogironligi bo‘lgan yoki rivojlanishida turli xildagi cheklovlarga ega bolalarni jamiyatga to‘laqonli qo‘shish, ularning individual qobiliyat va ehtiyojlarini hisobga olgan holda ta’lim-tarbiya jarayonini tashkil etishga qaratilgan. Maqolada inklyuziv ta’limning mohiyati, asosiy tamoyillari, pedagogik yondashuvlari hamda psixologik qo‘llab-quvvatlash mexanizmlari tahlil qilinadi. Shu bilan birga, respublikamizda olib borilayotgan islohotlar, xalqaro tajribalar va mavjud muammolar bo‘yicha tavsiyalar keltiriladi. Tadqiqot natijalari maktabgacha ta’lim tizimida inklyuziv yondashuvni yanada takomillashtirish uchun ilmiy-amaliy asos bo‘lib xizmat qiladi.В данной статье рассматриваются педагогические и психологические основы внедрения инклюзивного образования в дошкольных образовательных учреждениях. Инклюзивное образование направлено на полную интеграцию детей с ограниченными возможностями здоровья или различными нарушениями развития в общество, учитывая их индивидуальные способности и потребности. В статье анализируется сущность инклюзивного обучения, его основные принципы, педагогические подходы и механизмы психологической поддержки. Также рассматриваются проводимые реформы в нашей республике, международный опыт и предлагаются рекомендации по устранению существующих проблем. Результаты исследования могут служить научно-практической основой для дальнейшего совершенствования инклюзивного подхода в системе дошкольного образования.This article examines the pedagogical and psychological foundations of implementing inclusive education in preschool institutions. Inclusive education aims to fully integrate children with disabilities or various developmental challenges into society, taking into account their individual abilities and needs. The article analyzes the essence of inclusive education, its core principles, pedagogical approaches, and mechanisms of psychological support. Additionally, the paper discusses ongoing reforms in our country, international best practices, and provides recommendations for addressing existing challenges. The findings of the study can serve as a scientific and practical basis for further improving the inclusive approach in the preschool education system.