BALOG‘AT YOSHIDAGI BOLALARGA OTA-ONALARNING PSIXOLOGIK KO‘MAGI: AHAMIYATI VA SAMARALI YONDASHUVLAR (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Balog‘at yoshi — inson hayotidagi eng mas’uliyatli va murakkab bosqichlardan biri bo‘lib, bu davrda psixologik o‘zgarishlar, shaxsiy identifikatsiya jarayoni, ijtimoiy moslashuv va mustaqil qaror qabul qilish qobiliyatining shakllanishi kuzatiladi. Tadqiqotda ota-onalarning psixologik qo‘llab-quvvatlashi balog‘at yoshidagi farzandlarning hissiy barqarorligi, o‘ziga bo‘lgan ishonchi va sog‘lom ijtimoiy munosabatlar qurishida qanday rol o‘ynashi tahlil qilindi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, ota-onalarning doimiy muloqoti, ishonch asosidagi munosabat va hissiy qo‘llab-quvvatlashlari farzandlarning shaxsiy rivojlanishida hal qiluvchi omil hisoblanadi.АННОТАЦИЯПодростковый возраст — один из самых ответственных и сложных этапов жизни человека, в котором происходят психологические изменения, процесс личностной идентификации, социальная адаптация и формирование способности принимать самостоятельные решения. В исследовании анализируется роль психологической поддержки родителей в эмоциональной устойчивости подростков, их уверенности в себе и способности строить здоровые социальные отношения. Результаты показывают, что постоянное общение родителей, отношения на основе доверия и эмоциональная поддержка являются ключевыми факторами личностного развития подростков.Adolescence is one of the most critical and complex stages in human life, characterized by psychological changes, the process of personal identity formation, social adaptation, and the development of independent decision-making skills. This study analyzes the role of parental psychological support in enhancing adolescents’ emotional stability, self-confidence, and ability to build healthy social relationships. The results show that constant communication, trust-based relationships, and emotional support from parents are decisive factors in adolescents’ personal development.