“RIVOJLANISHDAGI BUZILISHLAR (DIZONTOGENEZ) BILAN BOG‘LIQ DIAGNOSTIKA” (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Maqolada dizontogenez tushunchasi, uning kelib chiqishi, sabablari va asosiy turlari yoritilgan. Psixik dizontogenezning shakllari — retardatsiya va asinxroniya, shuningdek, biologik va ijtimoiy omillarning ta’siri tahlil qilinadi. V.V. Kovalevning qarashlari asosida postnatal rivojlanishdagi buzilishlar muhokama qilinadi. В статье рассматривается понятие дизонтогенеза, его происхождение, причины и основные типы. Анализируются формы психического дизонтогенеза — ретардация и асинхрония, а также влияние биологических и социальных факторов. Обсуждаются нарушения постнатального развития на основе взглядов В.В. Ковалева. This article explores the concept of dysontogenesis, its origins, causes, and main types. It analyzes the forms of psychological dysontogenesis—retardation and asynchrony—as well as the influence of biological and social factors. Postnatal developmental disorders are discussed based on the views of V.V. Kovalev.