"KO‘RMAYDIGAN, AMMO ESHITADIGAN: KO‘ZI OJIZLIKNING SABABLARI VA KELIB CHIQISH PATALOGIYASI" (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Ushbu maqolada tiflopedagogika fanining mazmuni, maqsadi va vazifalari yoritilgan bo‘lib, ko‘r va zaif ko‘ruvchi bolalarning ta’lim-tarbiyasi, ularning mehnatga tayyorlanishidagi pedagogik yondashuvlar tahlil qilinadi. Shuningdek, ko‘ruv nuqsonlarining tug‘ma va orttirilgan sabablari, ularning rivojlanish xususiyatlari, oldini olish choralariga ham e’tibor qaratilgan. Tiflopedagogikaning metodik asoslari va maxsus ta’lim muassasalarining roli, ko‘ruv organi kasalliklari bilan bog‘liq muammolar haqida ham batafsil ma’lumot berilgan.В данной статье раскрывается содержание, цели и задачи тифлопедагогики, анализируются педагогические подходы в обучении, воспитании и подготовке к труду слепых и слабовидящих детей. Также уделяется внимание врожденным и приобретенным причинам нарушений зрения, особенностям их развития и мерам профилактики. Подробно изложены методические основы тифлопедагогики и роль специальных образовательных учреждений, а также проблемы, связанные с заболеваниями органа зрения.This article elucidates the content, goals, and objectives of typhlopedagogy, analyzing pedagogical approaches to the education, upbringing, and vocational training of blind and visually impaired children. Attention is also paid to congenital and acquired causes of visual impairments, their developmental characteristics, and preventive measures. The methodological foundations of typhlopedagogy and the role of special educational institutions are detailed, along with problems related to diseases of the visual organ.