“JONIM MENING” ARIYASI-“DILOROM” OPERASINING YURAGI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada XX asr o‘zbek milliy musiqa san’atining yirik namoyandasi, taniqli kompozitor, dirijyor va pedagog Muxtor Ashrafiyning “Dilorom” operasi hamda unda ijro etilgan “Jonim mening” ariyasi haqida ma’lumotlar keltirilgan. Ariyani ifodalashdagi kompozitorning ijodiy qobiliyati, operaning obrazlari va ijrochilari, she’riy matnning aruz vaznida qo‘llanilishi xususida atroflicha fikrlar bayon qilindi.Аннотация: В данной статье представлена информация об опере “Дилором” выдающегося представителя узбекского национального музыкального искусства XX века, известного композитора, дирижера и педагога Мухтара Ашрафи, а также об исполненной в ней арии “Жоним менинг” (“Душа моя”). Подробно изложены мысли о творческом мастерстве композитора в выражении арии, об образах и исполнителях оперы, об использовании поэтического текста в размере аруза.Abstract: This article presents information about the opera “Dilorom” by Mukhtar Ashrafi, an outstanding representative of 20th-century Uzbek national musical art, renowned composer, conductor, and teacher. It also discusses the aria “Jonim mening” (“My Soul”) performed in the opera. The article provides detailed insights into the composer's creative mastery in expressing the aria, the characters and performers of the opera, and the use of poetic text in the aruz meter.