XALQARO IQTISODIY INTEGRATSIYANING AFZALLIKLARI VA KAMCHILIKLARI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Xalqaro iqtisodiy integratsiya – bu mamlakatlar oʻrtasidagi iqtisodiy, siyosiy va ijtimoiy aloqalarini mustahkamlashga qaratilgan jarayon boʻlib, u dunyo iqtisodiyotining rivojlanishiga katta ta'sir koʻrsatadi. Mazkur maqolada xalqaro iqtisodiy integratsiyaning afzalliklari va kamchiliklari tahlil qilinadi. Tadqiqot natijasida integratsiyaning iqtisodiy oʻsishga ijobiy ta'siri, savdo hajmining oshishi, texnologiyalar almashinuvi kabi afzalliklari aniqlangan. Shu bilan birga, milliy ishlab chiqarishni zaiflashishi, iqtisodiy bog'liqlikning ortishi ham muhim kamchiliklar sifatida koʻrib chiqiladi.Аннотация: Международная экономическая интеграция – это процесс, направленный на укрепление экономических, политических и социальных связей между странами, который оказывает значительное влияние на развитие мировой экономики. В данной статье анализируются преимущества и недостатки международной экономической интеграции. В результате исследования выявлены такие преимущества, как положительное влияние интеграции на экономический рост, увеличение объемов торговли, обмен технологиями. В то же время рассматриваются и такие важные недостатки, как ослабление национального производства и усиление экономической зависимости.Annotation: International economic integration is a process aimed at strengthening economic, political, and social ties between countries, significantly influencing the development of the global economy. This article analyzes the advantages and disadvantages of international economic integration. The research findings highlight benefits such as its positive impact on economic growth, increased trade volume, and technology exchange. At the same time, important drawbacks such as the weakening of national production and increasing economic dependence are also considered.