AKSIZ SOLIG’INING AMALIYOTDA QO'LLASHNING NAZARIY ASOSLARI. (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya:Ushbu maqola aksiz solig'ining amaliyotda qo'llashning nazariy asoslarini o'rganishga bag'ishlangan. Aksiz solig’i, davlat byudjetiga daromad keltirish, ijtimoiy masalalarni hal qilish va bozorni tartibga solishda muhim vosita sifatida faoliyat yuritadi. Maqolada aksiz solig’ining iqtisodiy nazariyasi, uning turlari, soliq stavkalari, to’lov mexanizmlari va amaliyotda qo’llashdagi muammolar tahlil etiladi. Shuningdek, aksiz solig’ining turli sohalarda (masalan, alkogol, tamaki va yoqilg’i mahsulotlari) qo’llanilishi, uning iqtisodiy samaradorligi va ijtimoiy ta’siri alohida ko’rib chiqiladi. Maqolada O’zbekiston sharoitida aksiz solig’ining o’rni va uning amaliyotda qo’llanishining takomillashtirilishi uchun tavsiyalar ham keltirilgan. Yozilgan tavsiyalar orqali soliq tizimini takomillashtirish, soliq yig’imlarini oshirish va iqtisodiy o’sishni rag'batlantirish maqsadida yangi strategiyalar ishlab chiqish mumkin.Аннотация: Настоящая статья посвящена теоретическим основам применения акцизного налога на практике. Акцизный налог является важным инструментом для пополнения государственного бюджета, решения социальных вопросов и регулирования рынка. В статье анализируются экономические теории акцизного налога, его виды, налоговые ставки, механизмы уплаты и проблемы, возникающие при его применении. Особое внимание уделяется применению акцизного налога в различных сферах (например, алкоголь, табачные изделия и топливные продукты), его экономической эффективности и социальному воздействию. Рассматриваются также роль акцизного налога в Узбекистане и предложения по совершенствованию его применения на практике. Предложенные рекомендации могут помочь в совершенствовании налоговой системы, увеличении налоговых поступлений и стимулировании экономического роста.Annotation: This article is dedicated to the theoretical foundations of applying excise taxes in practice. Excise tax is an important tool for increasing government revenue, addressing social issues, and regulating the market. The article examines the economic theory behind excise taxes, its types, tax rates, payment mechanisms, and the challenges that arise in its implementation. Special attention is given to the application of excise tax in various sectors (such as alcohol, tobacco, and fuel products), its economic efficiency, and social impact. The article also explores the role of excise tax in Uzbekistan and offers suggestions for improving its practical application. The recommendations provided may assist in improving the tax system, increasing tax revenues, and stimulating economic growth.