RAQAMLI IQTISODIYOT SHAROITDA TAʼLIM XIZMATI SIFATINI OSHIRISHNI EKONOMETRIK MODELLASHTIRISH USULLARI. (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Zamonaviy ta’limning bosh maqsadi kelajakdagi mutaxassislarni real hayot va professional faoliyatga tayyorlash, ularning kasbiy salohiyatini to‘liq namoyon etish va individual fazilatlarini rivojlantirishdan iboratdir. Ta’lim tizimi nafaqat nazariy bilimlarni berish bilan cheklanmasdan, balki amaliy ko‘nikmalarni shakllantirish, o‘quvchilarda muhim qarorlarni tez va maqbul qabul qilish qobiliyatini rivojlantirishga ham yo‘naltirilishi lozim. Zamonaviy ta’lim jarayonida intellektual rivojlanish, analitik tafakkurni shakllantirish va zamonaviy texnologiyalarni samarali qo‘llash ko‘nikmalarini rivojlantirishga alohida e’tibor qaratilishi zarur. Xususan, raqamli transformatsiyalar va texnologik yangiliklar sharoitida ta’lim jarayoni big data, sun’iy intellekt, va ekonometrik usullardan foydalanishga qaratilgan bo‘lishi talab etiladi. Bu esa o‘quvchilarni nafaqat o‘z sohalaridagi muammolarni yechishga, balki raqamli iqtisodiyot sharoitida ishlashga tayyorlash imkonini beradi. Bundan tashqari, ta’lim jarayoni o‘quvchilarning xotira va ijodiy tafakkurini rivojlantirish, bilimlarni mustaqil egallashga qodir bo‘lishlarini ta’minlashga yo‘naltirilgan bo‘lishi kerak. Shu bilan birga, kollektorda ishlash, tanqidiy fikrlash va innovatsion yondashuvlarni qo‘llash ko‘nikmalari ham rivojlantirilishi zarur. Zamonaviy ta’lim texnologiyalari, masalan, masofaviy ta’lim platformalari, virtual laboratoriyalar va o‘yinlashtirilgan ta’lim usullari ta’lim sifatini yangi bosqichga olib chiqmoqda. Shaxsiylashtirilgan ta’lim yondashuvlari orqali o‘quvchilarning individual ehtiyojlari hisobga olinadi, bu esa bilimlarni yanada samarali va chuqurroq o‘zlashtirish imkonini beradi. Yuqorida keltirilgan yondashuvlar zamonaviy ta’lim tizimining global talablariga moslashishini ta’minlaydi va o‘quvchilarni nafaqat malakali mutaxassis, balki innovator va mas’uliyatli fuqarolar sifatida shakllantirishga yordam beradi. Shu bilan birga, ekonometrik usullar va boshqa raqamli texnologiyalarni amaliyotga keng joriy etish orqali ta’lim jarayoni nafaqat bilim olish, balki iqtisodiy va texnologik yechimlar ishlab chiqish maydoniga aylanishi mumkin.