QAYTA TIKLANUVCHI ENERGIYA MANBALARIGA O’TISHNING IQTISODIY SAMARADORLIGI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Maqolada O‘zbekiston Respublikasida qayta tiklanuvchi energiya manbalariga o‘tish jarayonining iqtisodiy samaradorligi tahlil qilingan. Tadqiqot davomida ushbu sohadagi investitsiyalar hajmi, amalga oshirilayotgan loyihalar, davlat tomonidan berilayotgan imtiyozlar va normativ-huquqiy baza tahlil qilindi. Shuningdek, xalqaro tajriba asosida O‘zbekiston sharoitida bu energiya manbalarining istiqbollari va mavjud muammolari ko‘rib chiqildi. Natijada, qayta tiklanuvchi energiyaga o‘tishning nafaqat ekologik, balki makroiqtisodiy darajadagi ijobiy ta’sirlari aniqlanib, muhim xulosalar va takliflar ishlab chiqildi.Abstract. This article analyzes the economic efficiency of transitioning to renewable energy sources in the Republic of Uzbekistan. The study examines investment volumes, ongoing projects, state incentives, and the legal framework supporting the sector. Based on international experience, the article discusses the prospects and challenges of renewable energy development in the local context. The findings highlight the significant environmental and macroeconomic benefits of renewable energy, offering important conclusions and recommendations.Аннотация. В данной статье проанализирована экономическая эффективность перехода на возобновляемые источники энергии в Республике Узбекистан. В ходе исследования рассмотрены объемы инвестиций, реализуемые проекты, предоставляемые государственные льготы и нормативно-правовая база. Также на основе международного опыта изучены перспективы и существующие проблемы развития возобновляемой энергетики в условиях Узбекистана. В результате выявлены экологические и макроэкономические преимущества перехода, а также разработаны соответствующие выводы и рекомендации.