TURKIYADA MILLIY OZCHILIKLAR MUAMMOSI: YEVROPA ITTIFOQI BILAN INTEGRATSIYA DOIRASIDA BAHOLAR (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada ozchilik tushunchasi va uning xalqaro huquqiy doiradagi tartibga solinishi, uning Turkiya Respublikasiga ta’siri tahlil etilgan. Shuningdek, ozchilik masalasi so‘nggi asrlarda xalqaro siyosat va huquqning muhim yo‘nalishlaridan biri bo‘lib, uning huquqiy, tarixiy, siyosiy, ijtimoiy hamda iqtisodiy jihatlari keng o‘rganilgan. Ayniqsa, XIX asr oxiri va XX asr boshlarida Usmonli imperiyasidagi milliy va diniy guruhlarning mavqei, “Millat tizimi” hamda millatchilik harakatlari bilan bog‘liq jarayonlar muhim ahamiyat kasb etgan. Maqolada ozchilik tushunchasining sotsiologik va huquqiy yondashuvlari, Turkiyadagi amaldagi qonunchilik hamda xalqaro me’yorlarga muvofiqligi o‘rganilib, mavjud tendensiyalar tahlil qilinadi.Аннотация: В данной статье анализируются понятие меньшинств и его регулирование в международном правовом пространстве, а также его влияние на Турецкую Республику. Кроме того, рассматривается вопрос о меньшинствах как одном из ключевых направлений международной политики и права в последние века, включая его правовые, исторические, политические, социальные и экономические аспекты. Особое внимание уделяется положению национальных и религиозных групп в Османской империи в конце XIX – начале XX века, системе «миллет» и процессам, связанным с националистическими движениями. В статье исследуются социологические и правовые подходы к понятию меньшинств, действующее законодательство Турции и его соответствие международным нормам, а также анализируются существующие тенденции.Annotation: This article analyzes the concept of minorities and its regulation within the framework of international law, as well as its impact on the Republic of Turkey. Additionally, the issue of minorities has been one of the key aspects of international politics and law in recent centuries, with its legal, historical, political, social, and economic dimensions being extensively studied. In particular, the position of national and religious groups in the late 19th and early 20th centuries within the Ottoman Empire, the “Millet System”, and nationalist movements have played a significant role. The article examines both sociological and legal approaches to the concept of minorities, the current legislation in Turkey, and its compliance with international norms, while also analyzing existing trends.