XX ASRNING 60 - YILLARIDA TURKIYADAGI IJTIMOIY - SIYOSIY VAZIYATLARNING KESKINLASHUVI VA UNING OQIBATLARI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya.  Ushbu maqolada XX asrning 60-yillarida Turkiyadagi ijtimoiy-siyosiy vaziyatlarning keskinlashuvi va uning oqibatlarini tahlil qiladi. Turkiyada harbiy to‘ntarish, talabalar harakati, siyosiy partiyalar o‘rtasidagi kurashlar, iqtisodiy inqirozlar va ijtimoiy noroziliklarning rivojlanishi batafsil ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, bu davrdagi o‘zgarishlar, Turkiyaning siyosiy tizimida qanday izlar qoldirganligi, ijtimoiy va siyosiy harakatlarning yangi shakllari qanday paydo bo‘lgani, va bu jarayonlarning Turkiyaning kelajakdagi siyosiy va ijtimoiy tizimiga qanday ta’sir ko‘rsatganligi ham tahlil qilinadi. Turkiyaning 1960-yillardagi ijtimoiy-siyosiy vaziyatining tahlilini, tarixiy, siyosiy va iqtisodiy omillarni birlashtirib ko‘rsatadi va Turkiya tarixining ushbu muhim davrining siyosiy, ijtimoiy va iqtisodiy kontekstida uning oqibatlarini o‘rganish uchun muhim ma’lumotlar beradi.Аннотация. В статье анализируется обострение общественно-политической ситуации в Турции в 1960-е годы и его последствия. Будет подробно рассмотрено развитие военного переворота, студенческих движений, борьбы политических партий, экономических кризисов и социальных протестов в Турции. В нем также анализируются изменения, произошедшие в этот период, какие следы они оставили в политической системе Турции, как возникли новые формы социальных и политических движений и как эти процессы повлияли на будущую политическую и социальную систему Турции. В нем представлен анализ социально-политической ситуации в Турции в 1960-х годах, включающий исторические, политические и экономические факторы, а также представлена ​​важная информация для изучения последствий этого важного периода в истории Турции в политическом, социальном и экономическом контексте.Annotation. The article analyzes the aggravation of the socio-political situation in Turkey in the 1960s and its consequences. The development of the military coup, student movements, political party struggles, economic crises and social protests in Turkey will be discussed in detail. It also analyzes the changes that occurred during this period, what traces they left in the political system of Turkey, how new forms of social and political movements emerged and how these processes influenced the future political and social system of Turkey. It presents an analysis of the socio-political situation in Turkey in the 1960s, including historical, political and economic factors, and provides important information for studying the consequences of this important period in Turkish history in a political, social and economic context.