QQS SOLIG’INING AMALIYOTDA QO'LLASHNING NAZARIY ASOSLARI. (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada Qo‘shimcha qiymat solig‘i (QQS) solig‘ining amaliyotda qo‘llashning nazariy asoslari tahlil qilinadi. QQS tizimi, davlat byudjeti uchun muhim soliq manbai bo‘lib, iqtisodiy faoliyatni tartibga solishda va barqaror moliyaviy tizim yaratishda muhim rol o‘ynaydi. Maqolada QQSning asosiy nazariy prinsiplari, uning amaliyotda qo‘llanishi va iqtisodiy o‘sishga ta'siri keng yoritiladi. Shuningdek, QQSni samarali boshqarishning asosiy tamoyillari, soliq to‘lovchilarning huquq va majburiyatlari, va bu tizimning davlat byudjetiga qo‘shgan hissasi haqida ham so‘z boradi. Maqola QQS tizimining samaradorligini oshirish va davlat moliyasini barqarorlashtirishga qaratilgan tavsiyalarni ham o‘z ichiga oladi.Аннотация: В данной статье рассматриваются теоретические основы применения налога на добавленную стоимость (НДС) на практике. НДС является важным источником доходов государственного бюджета, играя ключевую роль в регулировании экономической деятельности и создании стабильной финансовой системы. В статье освещаются основные теоретические принципы НДС, его практическое применение и влияние на экономический рост. Также рассматриваются основные принципы эффективного управления НДС, права и обязанности налогоплательщиков, а также вклад этого налога в государственный бюджет. В статье предложены рекомендации по повышению эффективности системы НДС и стабилизации государственного финансового сектора.Annotation: This article discusses the theoretical foundations of the practical application of Value Added Tax (VAT). VAT is a significant source of government revenue, playing a crucial role in regulating economic activities and creating a stable financial system. The article highlights the main theoretical principles of VAT, its practical implementation, and its impact on economic growth. It also discusses the key principles of effective VAT management, the rights and obligations of taxpayers, and the contribution of this tax to the state budget. The article includes recommendations for enhancing the efficiency of the VAT system and stabilizing public finances.