FUNKSIYALARNI SONLI INTEGRALLASH (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
ANNOTATSIYA. Funksiyalarni sonli integrallash – aniq integralni analitik usulda topish qiyin bo‘lgan hollarda, uning taxminiy qiymatini hisoblash usuli hisoblanadi. Ushbu yondashuv differensial va integral tenglamalar, fizika, muhandislik, iqtisodiyot va boshqa ilmiy sohalarda keng qo‘llaniladi. Sonli integrallash usullari orasida to‘g‘ri to‘rtburchaklar metodi, trapetsiya metodi, Simpson formulasi va Gauss kvadraturasi kabi samarali algoritmlar mavjud. Ushbu usullar funksiyaning ma’lum diskret nuqtalarida qiymatini hisoblash va uni integrallash orqali taqribiy natijalarni olishga asoslanadi. Sonli integrallash aniqlik va hisoblash tezligi jihatidan muhim omillarga ega bo‘lib, kompyuter hisob-kitoblarida katta ahamiyatga ega.