BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARIDA O‘QISH MOTIVATSIYASINI OSHIRISH USULLARI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
АNNОTАTSIYА: O‘qish motivatsiyasi – bu ta’lim jarayonida o‘quvchilarni faol ishtirok etishga undovchi asosiy omillardan biri hisoblanadi. Ushbu maqolada boshlang‘ich sinf o‘quvchilarida o‘qishga bo‘lgan motivatsiyani oshirish usullari har tomonlama tahlil qilinadi. O‘quvchilarning qiziqishini oshirishda innovatsion ta’lim texnologiyalari, didaktik o‘yinlar, interfaol metodlar, psixologik yondashuvlar va shaxsiylashtirilgan o‘qitish usullarining ahamiyati muhokama qilinadi. Maqolada motivatsiyaning nazariy asoslari hamda zamonaviy ta’lim jarayonida uning o‘rni o‘rganiladi. Shu bilan birga, o‘qituvchilarning dars jarayonida qo‘llashi mumkin bo‘lgan samarali pedagogik strategiyalar tavsiya etiladi. O‘quvchilarning o‘qishga bo‘lgan ishtiyoqini shakllantirishda ularning qobiliyatlarini hisobga olish, individual yondashuv asosida dars tashkil etish va ijtimoiy muhitni motivatsiyaga moslashtirishning ahamiyati yoritib beriladi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, o‘qitish jarayonida vizual va eshitish materiallaridan keng foydalanish, rolli o‘yinlar orqali mavzularni o‘zlashtirish, o‘quvchilarning ijodiy qobiliyatlarini rag‘batlantirish va raqamli texnologiyalardan foydalanish motivatsiyaning oshishiga ijobiy ta’sir ko‘rsatishi aniqlandi. Bundan tashqari, ota-onalar va o‘qituvchilarning o‘zaro hamkorligi ham motivatsiyani shakllantirishda muhim omil bo‘lib xizmat qiladi. Shuningdek, maqolada o‘quvchilarning psixologik va pedagogik xususiyatlari tahlil qilinib, ularning yoshiga mos metodlardan foydalanishning afzalliklari haqida fikr yuritiladi. Natijalarga ko‘ra, bolalarni mustaqil fikrlashga o‘rgatish, ularning ichki motivlarini rag‘batlantirish, turli mukofotlash tizimlarini qo‘llash va o‘yin elementlarini dars jarayoniga integratsiya qilish motivatsiyaning yuqori darajada saqlanib qolishiga yordam beradi.АННОСТАТЦИЯ: Мотивация к обучению является одним из основных факторов, побуждающих студентов активно участвовать в процессе обучения. В статье дается комплексный анализ методов повышения мотивации к учебе у учащихся начальной школы. Будет обсуждаться важность инновационных образовательных технологий, дидактических игр, интерактивных методов, психологических подходов и персонализированных методов обучения в повышении вовлеченности студентов. В статье рассматриваются теоретические основы мотивации и ее роль в современном образовательном процессе. В то же время рекомендуются эффективные педагогические стратегии, которые учителя могут использовать в классе. Подчеркивается важность учета способностей учащихся, организации занятий на основе индивидуального подхода, адаптации социальной среды к мотивации в формировании у учащихся энтузиазма к обучению. По результатам исследования установлено, что широкое использование в учебном процессе визуальных и слуховых материалов, освоение тем посредством ролевых игр, стимулирование творческих способностей учащихся, использование цифровых технологий оказывают положительное влияние на повышение мотивации. Кроме того, сотрудничество между родителями и учителями также является важным фактором формирования мотивации. В статье также анализируются психолого-педагогические особенности учащихся и обсуждаются преимущества использования методов, соответствующих их возрасту. Согласно результатам, обучение детей самостоятельному мышлению, поощрение их внутренней мотивации, использование различных систем поощрений и включение игровых элементов в процесс урока помогают поддерживать высокий уровень мотивации.ABSTRACT: Motivation to study is one of the main factors that encourage students to actively participate in the educational process. This article comprehensively analyzes methods for increasing motivation to study in primary school students. The importance of innovative educational technologies, didactic games, interactive methods, psychological approaches and personalized teaching methods in increasing students' interest is discussed. The article studies the theoretical foundations of motivation and its role in the modern educational process. At the same time, effective pedagogical strategies that teachers can use in the lesson are recommended. The importance of taking into account students' abilities, organizing lessons based on an individual approach, and adapting the social environment to motivation in forming their enthusiasm for learning is highlighted. According to the results of the study, it was found that the extensive use of visual and auditory materials in the teaching process, mastering topics through role-playing games, stimulating students' creative abilities, and using digital technologies have a positive effect on increasing motivation. In addition, the cooperation of parents and teachers also serves as an important factor in forming motivation. The article also analyzes the psychological and pedagogical characteristics of students and discusses the advantages of using methods appropriate to their age. According to the results, teaching children to think independently, stimulating their internal motivation, using various reward systems, and integrating game elements into the lesson process help maintain a high level of motivation.