SURUNKALI APIKAL PERIODONTIT: TASHXIS, DAVOLASH TAKTIKASI, DIFFERENSIAL DIAGNOSTIKA VA ETHOSS QO‘LLANILISHI (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Surunkali apikal periodontit – bu tish ildizi uchidagi periapikal to‘qimalarning uzoq muddatli yallig‘lanish jarayoni bo‘lib, odatda, davolanmagan yoki noto‘g‘ri davolangan pulpit natijasida yuzaga keladi. Kasallik ko‘pincha simptomsiz kechadi va faqat rentgen tekshiruvi orqali aniqlanadi. Ushbu maqolada surunkali apikal periodontitning etiologiyasi, patogenezi, klinik va radiologik diagnostika usullari, differensial diagnostikasi hamda davolash tamoyillari yoritilgan.Хронический апикальный периодонтит – это длительный воспалительный процесс в периапикальных тканях корня зуба, возникающий в результате нелеченного или неправильно леченного пульпита. Заболевание часто протекает бессимптомно и выявляется только при рентгенологическом исследовании. В данной статье рассматриваются этиология, патогенез, клинические и радиологические методы диагностики, дифференциальная диагностика и основные принципы лечения хронического апикального периодонтита.