TILSHUNOSLIKDA ANTROPONIMLAR MUAMMOSI. (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Ma’lumki, antroponim (yunoncha: antropos-antropos + onoma-atoqli ot) – kishi atoqli oti (ism, familiya, laqab, taxallus va boshqalar). O‘zbek tili antroponimiyasining o‘rganilish tarixi shuni ko‘rsatadiki, u boshqa turkiy tillar orasida kamroq tadqiq qilingan. Qozoq, qoraqalpoq, uyg‘ur, qirg‘iz va boshqa turkiy tillarga nisbatan o‘zbek tilshunosligida antroponimiya masalalari bir oz keyinroq yoritila boshlagan. Bu holat antroponimiya muammolarini tadqiq qilishning ham miqdoriy, ham sifat jihatlarida o‘z aksini topgan.Abstract: It is known that anthroponym (Greek: anthropos-anthropos + onoma-proper noun) is a proper noun of a person (name, surname, nickname, pseudonym, etc.). The history of the study of anthroponymy of the Uzbek language shows that it has been studied less than other Turkic languages. In comparison with Kazakh, Karakalpak, Uyghur, Kyrgyz and other Turkic languages, issues of anthroponymy began to be covered in Uzbek linguistics a little later. This situation is reflected in both the quantitative and qualitative aspects of the study of anthroponymy problems.Аннотация: Известно, что антропоним (греч. антропос-антропос + онома-имя собственное) – это личное существительное (имя, фамилия, прозвище, прозвище и т. д.). История изучения антропонимии узбекского языка показывает, что она менее изучена среди других тюркских языков. Применительно к казахскому, каракалпакскому, уйгурскому, киргизскому и другим тюркским языкам вопросы антропонимии в узбекском языкознании стали освещаться несколько позже. Данная ситуация отражается как на количественном, так и на качественном аспектах исследования проблем антропонимии.