(untitled) (Modern education and development, 2025)
Ushbu maqola o‘qish va tushunish mahoratini oshirishning samarali metodlari va usullarini ko‘rib chiqadi. Maqolada o‘qishning maqsadiga qarab turli metodlarni tanlash, o‘qishdan keyin materialni qayta ko‘rib chiqish, o‘qishdan oldin tayyorgarlik ko‘rish, va o‘qishni doimiy ravishda amalga oshirish kabi asosiy masalalar yoritilgan. Shuningdek, o‘qish jarayonini samarali qilish uchun tez o‘qish (skimming), diqqat bilan o‘qish (scanning), va qayta o‘qish (active reading) kabi usullar keltirilgan. Maqolada o‘qishning ilmiy va adabiy matnlarni chuqur tushunish va o‘zlashtirishga yordam beruvchi usullarga ham to‘xtalib o‘tiladi. Bularning barchasi o‘qishning samaradorligini oshiradi, bilim olish jarayonini tezlashtiradi va ma’lumotni yaxshiroq anglashga yordam beradi. Maqola, o‘qib tushunish mahoratini rivojlantirishda ilg‘or metodlarni qo‘llashni tavsiya etadi, shu bilan birga o‘qish jarayonining har tomonlama samarali bo‘lishini ta’minlaydi.