(untitled) (Modern education and development, 2025)
Mazkur tadqiqotda O‘zbek xalq pedagogikasi va Islom ta’limoti nuqtai nazaridan ijtimoiy-pedagogik g‘oyalar tahlil qilinadi. O‘zbekistonning tarixiy-madaniy merosida xalq pedagogikasining o‘rni katta bo‘lib, bu g‘oyalar asosan xalqning tarbiya tizimiga asoslangan. Islom ta’limoti esa o‘zining axloqiy, ma’naviy va ma’rifiy nuqtai nazaridan tarbiyaviy g‘oyalarni shakllantirib, bu ta’limotni ijtimoiy hayotga qo‘llashni nazarda tutadi. Ushbu izlanish, O‘zbek xalqining pedagogik qadriyatlari va Islomning tarbiya tamoyillarini birlashtirib, ijtimoiy hayotdagi o‘rni va ahamiyatini o‘rganishga qaratilgan. Tadqiqotda, an’anaviy o‘zbek tarbiyasining asosiy prinsiplari va Islomda bolalar, yoshlar va kattalar uchun mo‘ljallangan tarbiyaviy g‘oyalar tahlil etiladi, shuningdek, ularning hozirgi ijtimoiy tizimdagi o‘rni va taraqqiyotdagi roli ko‘rsatiladi. Tadqiqot, xalq pedagogikasining va Islom ta’limotining ijtimoiy-pedagogik g‘oyalarini zamonaviy jamiyatda qo‘llashning ahamiyatini ochib beradi.