(untitled) (Modern education and development, 2025)
Maqolada maktabgacha yoshdagi bolalarning kommunikativ kompetentligini rivojlantirish orqali ularni ijtimoiy muhitda o‘z fikrlarini bayon qilish, do‘stlari, ota-onalari va tarbiyachilar bilan faol muloqotga kirishishi uchun kommunikativ yondashuv masalalari o‘rganiladi. Maktabgacha yoshdagi bolalarning nutqi og‘zaki va og‘zaki bo‘lmagan hollarda shakllanishi aniqroq ochib beriladi va bolalarning erta yosh davridagi muloqotining shakllanmay qolish sabablari bayon qilinadi. Bolalarni maktab ta’limiga faol tarbiyalab, muloqotchanligini oshirish dolzarbligi hisoblanadi. Ushbu maqolada bolaning erkin kommunikator ekanligi va muloqotida o‘z fikr-mulohazalarini o‘z tili, ya’ni sheva va lahjalarida qanchalik bayon qila olishi ko‘rsatilgan. Maktabgacha yoshdagi bolalarning so‘z boyligining shakllanish darajalari ko‘rsatib o‘tilgan va bola hayotida kommunikatsiya qanchalik muhim ekanligi asosiy muammo sifatida qaralgan.