(untitled) (Modern education and development, 2025)
Diskret matematika va matematik mantiq raqamli tizimlar, algoritmlar va rasmiy tizimlarni o‘rganish bilan shug‘ullanadi. Ushbu sohaning tarixi qadimgi mantiqiy mulohazalardan boshlanib, Aristotelning silogizmlar nazariyasi va Boole algebrasi orqali zamonaviy hisoblash nazariyasigacha rivojlangan. XX asrda Alan Turing, Kurt Gödel va Alonzo Church kabi olimlar tomonidan fundamental tamoyillar ishlab chiqilgan. Bugungi kunda diskret matematika va matematik mantiq sun’iy intellekt, kriptografiya va dasturlashda muhim rol o‘ynaydi.