(untitled) (Modern education and development, 2025)
Qizamiq – havo-tomchi yo‘li bilan yuqadigan yuqori darajada yuqumli virusli kasallik bo‘lib, asosan bolalar va emlanmagan shaxslar orasida keng tarqaladi. Kasallik isitma, toshmalar, yo‘tal, burun bitishi va kon’yunktivit kabi belgilar bilan kechadi. Qizamiqning oldini olishning eng samarali usuli – emlash bo‘lib, bu kasallikka qarshi barqaror immunitet hosil qiladi. Profilaktika choralariga emlashdan tashqari gigiyena qoidalariga rioya qilish, kasallanganlarni izolyatsiya qilish va ommaviy immunizatsiya dasturlarini amalga oshirish kiradi. Ushbu maqolada qizamiq kasalligining oldini olish usullari va ahamiyati haqida ma’lumot beriladi.