(untitled) (Modern education and development, 2025)
Мақолада жиноятларнинг олдини олиш бўйича тергов органларига оид халқаро норматив-ҳуқуқий ҳужжатлар ва хорижий давлатларнинг илғор тажрибалари таҳлил қилинган, мамлакатимизда тергов органларининг жиноятларнинг олдини олиш соҳасидаги норматив-ҳуқуқий хужжатлар ўрганилган. Тергов органларининг жиноятларнинг олдини олиши билан боғлиқ соҳа олимларининг фикрлари таҳлил қилинган, мақоланинг хулоса қисмида эса тергов органларига оид хорижий давлатларнинг илғор тажрибаларининг ижобий томонларини инобатга олинган ҳолда миллий қонунчилигимизга имплементация қилиш бўйича таклифлар ёритиб берилган. В статье анализируются международные нормативно-правовые документы и передовой опыт зарубежных стран в отношении органов следствия по предупреждению преступлений, изучаются нормативно-правовые документы органов следствия в сфере профилактики преступности в нашей стране. Проанализированы мнения ученых отрасли, связанные с предупреждением преступлений следственными органами, а в заключительной части статьи выделены предложения по внедрению в наше национальное законодательство с учетом положительных сторон передового опыта зарубежных стран в отношении следственных органов. The article analyzes the international normative legal documents and the best practices of foreign countries regarding the investigation bodies for the prevention of crimes, the normative legal documents of the investigation bodies in the field of crime prevention in our country are studied. The opinions of the scientists of the field related to the prevention of crimes by investigative bodies are analyzed, and in the concluding part of the article, proposals for implementation into our national legislation are highlighted, taking into account the positive aspects of the best practices of foreign countries regarding investigative bodies.