(untitled) (Modern education and development, 2025)
Mazkur maqola bolalar psixologiyasining asosiy tushunchalari, rivojlanish bosqichlari va bolalar psixikasini shakllantiruvchi omillarni o’rganishga bag’ishlangan. Unda bolalar psixologiyasining nazariy asoslari, bolalarning emotsional, intellektual va ijtimoiy rivojlanishining o’ziga xos xususiyatlari, shuningdek, ota-onalar va pedagoglar tomonidan bolalar bilan samarali muloqot qilish uchun kerakli psixologik yondoshuvlar muhokama qilinadi. Maqola, bolalar psixologiyasiga oid zamonaviy tadqiqotlar, psixologik metodlar va amaliy tavsiyalarni o’z ichiga olib, bolalar bilan ishlovchi mutaxassislar uchun foydali manba bo’lib xizmat qiladi. Данная статья посвящена изучению основных понятий детской психологии, этапов развития и факторов, формирующих детскую психику. В ней рассматриваются теоретические основы детской психологии, особенности эмоционального, интеллектуального и социального развития детей, а также необходимые психологические подходы для эффективного общения с детьми родителей и педагогов. Статья послужит полезным ресурсом для специалистов, работающих с детьми, включая текущие исследования в области детской психологии, психологические методы и практические рекомендации. This article is devoted to the study of the basic concepts of child psychology, stages of development and factors shaping the child’s psyche. It discusses the theoretical foundations of child psychology, the specific features of the emotional, intellectual and social development of children, as well as the necessary psychological approaches for effective communication with children by parents and educators. The article, containing modern research on child psychology, psychological methods and practical recommendations, serves as a useful resource for specialists working with children.