(untitled) (Modern education and development, 2025)
O‘tkir Hoshimovning “Ikki eshik orasi” romani yozuvchining adabiy merosida alohida o‘rin egallaydi. Ushbu asar insoniy taqdirlar va hayot murakkabliklarini tasvirlashdagi yuksak mahorati bilan ajralib turadi. Asarda urushning g‘ayri insoniy mohiyati ochib berilib, uning inson qalbiga yetkazgan jarohatlari, ota-onalarga solgan dardi chuqur falsafiy mushohada asosida yoritilgan. Urush nafaqat jang maydonida, balki oddiy insonlar hayotida ham og‘ir iz qoldirgani, kishilarning ruhiy va jismoniy iztiroblarga duchor bo‘lgani romanning asosiy g‘oyaviy yo‘nalishlaridan biri sanaladi. Roman qahramonlari timsolida mardlik, matonat, insonparvarlik va sabr-bardoshlilik kabi milliy va umuminsoniy fazilatlar mujassamlangan. Yozuvchi xalq hayotini, urush davrining murakkab sharoitlarini realistik uslubda aks ettirib, inson qadr-qimmati, mehr-oqibat va adolat singari tushunchalarga alohida urg‘u beradi. Asarda urush faqat o‘lim va vayronagarchilik emas, balki oilalar tanazzuli, insoniy munosabatlarning sinovga qo‘yilishi kabi masalalar bilan ham yondashgan.