(untitled) (Modern education and development, 2025)
Ushbu maqola shar va uning bo‘laklari (shar qalpoqchasi, shar segmenti, shar sektori) hajmini hisoblashning matematik asoslari, geometrik xususiyatlari va amaliy qo‘llanilishiga bag‘ishlangan. Maqolada sharning hajmi formulasi, uning bo‘laklari uchun maxsus hisoblash usullari, shuningdek, bu masalalarning fizika, muhandislik, arxitektura va kompyuter grafikasi sohasidagi ahamiyati tahlil qilinadi. Integral hisob, sferik koordinatalar va zamonaviy hisoblash texnologiyalaridan foydalanish orqali shar bo‘laklari hajmini aniqlash usullari muhokama qilinadi. Maqola matematika, fizika va muhandislik sohasidagi tadqiqotchilar, talabalar va mutaxassislar uchun keng qamrovli manba sifatida xizmat qiladi.