(untitled) (Modern education and development, 2025)
Maqolada "Green IT" (yashil axborot texnologiyalari) konsepsiyasining mohiyati, shakllanish tarixi va zamonaviy axborot texnologiyalari sohasidagi amaliy qo‘llanilishi yoritilgan. Green IT atrof-muhitga zarar yetkazilishini kamaytirish, energiya va resurslardan samarali foydalanish orqali ekologik barqarorlikni ta’minlashni maqsad qiladi. Maqolada Green IT strategiyalari, virtualizatsiya, bulut hisoblash texnologiyalari, elektron chiqindilarni boshqarish kabi asosiy yo‘nalishlar va ularning iqtisodiy hamda ekologik afzalliklari tahlil qilinadi. Shuningdek, Green IT texnologiyalarining kelajakdagi rivojlanish istiqbollari va mavjud muammolari ham ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalari Green IT texnologiyalaridan keng foydalanish korxonalar uchun ham ekologik, ham iqtisodiy jihatdan foydali ekanligini ko‘rsatadi.