(untitled) (Modern education and development, 2025)
Maqolada bo‘lajak o‘qituvchilarda pedagogik etikani shakllantirishning pedagogik shart-sharoitlari tahlil qilinadi. Pedagogik etika – o‘qituvchi faoliyatining muhim tarkibiy qismi bo‘lib, uning axloqiy me’yorlari, talabalar va hamkasblariga nisbatan munosabati, shuningdek, kasbiy mas’uliyatini belgilaydi. Tadqiqotda pedagogik etikani rivojlantirish uchun zarur bo‘lgan asosiy shart-sharoitlar, jumladan, ta’lim jarayonida axloqiy qadriyatlarni integratsiyalash, o‘qituvchi namunalari va mentorlikning roli, ijtimoiy-pedagogik muhitning ta’siri, shaxsiy refleksiya va o‘zini-o‘zi takomillashtirish mexanizmlari ko‘rib chiqiladi. Maqola muallifining fikricha, pedagogik etikani shakllantirish faqat nazariy bilimlar bilan chegaralanmaydi, balki amaliy mashg‘ulotlar, qo‘llab-quvvatlovchi muhit va shaxsning o‘zini tarbiyalash faoliyatini talab qiladi. Bu jarayon bo‘lajak o‘qituvchilarning nafaqat kasbiy, balki shaxsiy jihatdan ham yetuklikka erishishlariga yordam beradi.