(untitled) (Modern education and development, 2025)
Ushbu maqolada og’iz bo’shlig’i yallig’lanish kasalliklari – stomatologiyada keng tarqalgan muammolar bo’lib, ularning paydo bo’lishiga turli omillar sabab bo’ladi. Og’iz bo’shlig’i yallig’lanish kasalliklarining asosiy turlari, jumladan gingivit, periodontit, stomatit va glositis batafsil ko’rib chiqiladi. Har bir kasallikning etiologiyasi, ya’ni sabablari, klinik ko’rinishlari va davolash usullari haqida ma’lumot beriladi. Maqola og’iz bo’shlig’i sog’lig’ini saqlash va kasalliklarning oldini olish bo’yicha amaliy tavsiyalar bilan yakunlanadi. Ushbu maqola stomatologiya sohasida ishlaydigan mutaxassislar, talabalar va og’iz bo’shlig’i sog’lig’iga qiziquvchi keng omma uchun foydali bo’ladi. This article examines inflammatory diseases of the oral cavity – common issues in dentistry that arise due to various factors. The main types of oral inflammatory diseases, including gingivitis, periodontitis, stomatitis, and glossitis, are discussed in detail. Information is provided on the etiology (causes), clinical manifestations, and treatment methods for each disease. The article concludes with practical recommendations for maintaining oral health and preventing these diseases. This paper will be useful for dental professionals, students, and the general public interested in oral health. В данной статье рассматриваются воспалительные заболевания полости рта – широко распространённая проблема в стоматологии, возникающая под воздействием различных факторов. Подробно анализируются основные виды воспалительных заболеваний, включая гингивит, пародонтит, стоматит и глоссит. Для каждого заболевания представлены данные об этиологии (причинах), клинических проявлениях и методах лечения. Статья завершается практическими рекомендациями по сохранению здоровья полости рта и профилактике заболеваний. Данная работа будет полезна стоматологам, студентам медицинских вузов, а также широкому кругу читателей, интересующихся здоровьем полости рта. .