(untitled) (Modern education and development, 2025)
Hozirgi iqtisodiy islohotlar jarayonida tijorat banklarining moliyaviy barqarorligini ta’minlash va raqobatbardoshligini oshirish ularning moliyaviy resurslarini samarali tashkil etishga bevosita bog’liqdir. Moliyaviy resurslar banklarning kreditlash hajmi, investitsiya faoliyati va mijozlarga ko’rsatiladigan xizmatlar sifatini belgilovchi asosiy omil hisoblanadi. O’zbekiston bank tizimida moliyaviy resurslarni shakllantirish bo’yicha amalga oshirilayotgan chora-tadbirlar resurs bazasini mustahkamlashga xizmat qilayotgan bo’lsa-da, mavjud imkoniyatlardan to’liq foydalanilmayotgani sezilmoqda. Ushbu maqolada tijorat banklarida moliyaviy resurslarni tashkil etish mexanizmi, mavjud kamchiliklar va ularni bartaraf etish yo’llari tahlil qilinadi. Xususan, bank resurslarini diversifikatsiya qilish, xorijiy investitsiyalarni jalb etish, mijozlar bilan ishlash samaradorligini oshirish va xizmat turlarini kengaytirish bo’yicha taklif va tavsiyalar ishlab chiqiladi.