(untitled) (Modern education and development, 2025)
Mazkur ishda vaqt qatorlari asosida trend (yo‘nalish) bo‘yicha qurilgan regressiya tenglamasining aniqligi va ishonchliligi tahlil qilinadi. Trend tenglamasi parametrlarining real sharoitlarga mosligini baholash uchun imitatsion (taqlidiy) modellashtirish usulidan foydalaniladi. Ushbu usul yordamida statistik shovqin, o‘zgaruvchanlik va tasodifiy omillar hisobga olinib, regressiya modelining barqarorligi va prognoz qobiliyati tekshiriladi. Shuningdek, ssenariy usuli qo‘llanilib, turli ehtimoliy rivojlanish holatlarida regressiya modelining xatti-harakati tahlil qilinadi. Ssenariylar orqali optimistik, pesimistlik va ehtimolli (realistik) holatlar bo‘yicha regressiya tenglamasining natijalari baholanadi. Bu esa qaror qabul qilishda aniqroq va puxta prognozlar tuzish imkonini beradi.