(untitled) (Modern education and development, 2025)
Leksikologiya tilshunoslikning asosiy sohalaridan biri bo‘lib, u so‘zlarning shakli, ma’nosi, kelib chiqishi, ishlatilishi va boshqa xususiyatlarini o‘rganadi. Ushbu maqolada leksikologiyaning asosiy yo‘nalishlari, tushunchalari va amaliy ahamiyati keng tahlil qilinadi. Leksikologiya tilning lug‘at boyligini o‘rganish orqali tilning rivojlanishi, uning strukturasi va semantik tizimini tushunishga yordam beradi. Ushbu fan sinonimlar, antonimlar, homonimlar kabi leksik birliklarning tahlilidan tortib, frazeologik birikmalarni o‘rganishgacha bo‘lgan mavzularni qamrab oladi. So‘zlarning ma’nosi va ularning kontekstda qanday ishlatilishi muhim ahamiyatga ega bo‘lib, bu o‘rganish jarayonida semantika va etimologiya bilan chambarchas bog‘liqdir. Hozirgi kunda texnologik taraqqiyot tufayli leksikologiyaning ahamiyati yanada oshib bormoqda. Kompyuter lingvistikasi va avtomatik tarjima tizimlari leksik ma’lumotlarga asoslanadi, bu esa leksikologiya bilimining amaliy ahamiyatini oshiradi. Ushbu maqola leksikologiya nazariyasining asosiy tamoyillarini va uning zamonaviy tilshunoslikdagi rolini yoritib beradi.