(untitled) (Modern education and development, 2025)
Ushbu maqolada Jon Lok va Jan-Jak Russoning pedagogik qarashlari o‘rganilib, ularning ta’lim-tarbiya masalasidagi yondashuvlari tahlil qilinadi. Lokning “tabula rasa” nazariyasi va axloqiy tarbiya masalasiga yondashuvi, shuningdek, Russoning tabiiy tarbiya va bolaning erkinligini ta’minlash tamoyillari keng yoritilgan. Maqola doirasida ularning qarashlari o‘zaro taqqoslanib, umumiyliklar va farqlar tahlil qilingan. Shuningdek, ushbu nazariyalarning zamonaviy pedagogika rivojiga ta’siri muhokama etilgan.