(untitled) (Modern education and development, 2025)
Jadidchilik harakati O‘zbekiston tarixida muhim o‘rin tutgan ijtimoiy va madaniy yangilanish harakati bo‘lib, uning asosiy maqsadi jamiyatni zamonaviylashtirish, ta’lim tizimini isloh qilish, milliy ongni uyg‘otish va xalqning madaniy darajasini oshirish edi. Bu harakat XIX asr oxiri va XX asr boshlarida shakllanib, asosan musulmon jamiyatining an’anaviy qadriyatlari va ta’lim tizimiga qarshi yangi, ilmiy va ma’rifiy yondashuvlarni targ‘ib qildi. Jadidchilik so‘zi arabcha “yangi” ma’nosini anglatadi va bu harakat o‘z nomiga mos ravishda eski va eskirgan qarashlarni yangilashga intildi. Ushbu maqolada Jadidchilik harakati va uning natijalari haqida ma’lumotlar berilgan.