(untitled) (Modern education and development, 2025)
Ushbu ilmiy maqola dizel dvigatellarining texnik xususiyatlari, ishlash prinsiplari va ularning zamonaviy avtomobilsozlikdagi o’rnini chuqur tahlil qilishga bag’ishlangan. Unda dizel dvigatellarining asosiy komponentlari, yonilg’i ta’minot tizimlari, havo ta’minot tizimlari, sovutish va moylash tizimlari batafsil ko’rib chiqiladi. Maqolada dvigatelning quvvati, aylanish momenti, yonilg’i samaradorligi va emissiya ko’rsatkichlari kabi muhim texnik parametrlar tahlil qilinadi. Shuningdek, Common Rail, turbo zaryadlash, EGR, DPF va SCR kabi zamonaviy texnologiyalar, ularning dvigatelning ishlashiga va ekologik ko’rsatkichlariga ta’siri yoritilgan. Tadqiqotning maqsadi dizel dvigatellarining evolyutsiyasini, ularning afzalliklari va kamchiliklarini tushunish hamda kelajakdagi rivojlanish tendensiyalarini aniqlashdan iborat.