(untitled) (Modern education and development, 2025)
Buyuk Turkiston mintaqasida islom madaniyati ta’sirida, Temuriylar davrida shakllangan Xorazm turkchasining davomi sifatida rivojlangan Chig‘atoy tilining eng qimmatli vakili — buyuk adib va tilshunos Alisher Navoiydir. Undan keyin esa bu til va adabiyotga hissa qo‘shgan shaxs — Zahiriddin Muhammad Bobur bo‘lib, uning “Boburnoma” asari adabiy janr nuqtayi nazaridan turlicha fikr va talqinlarga sabab bo‘lgan. Ba’zilar ushbu asarni g‘arb tarixiy shaxslarining asarlari bilan qiyoslaydi, boshqalar esa uni o‘ziga xos, yagona bir asar deb hisoblaydi. Ushbu maqolada sifatli tadqiqot va tahlillar doirasida bayon asosidagi adabiy janrlar o‘tmishdan to hozirgi kungacha o‘ziga xos uslub, shakl va mazmun farqlari bilan rivojlanib kelgani tabiiy hol sifatida qaraladi. Shu bilan birga tarixiy matnlar, xotira asarlari, voqea bayonlari va kundalik tarzidagi yozuvlar o‘zlariga xos xususiyatlarga ega ekani haqida fikr yuritiladi.