(untitled) (Modern education and development, 2025)
Ushbu maqolada Oybekning “Navoiy” romanida tarixiy va badiiy obrazlar uyg‘unligining g‘oyaviy-estetik talqini tahlil qilinadi. Adib o‘zining bu yirik epik asarida XV asr Movarounnahrining siyosiy, madaniy, ijtimoiy hayotini chuqur tasvirlar ekan, bir tomondan tarixiy shaxslar — Alisher Navoiy, Husayn Boyqaro, Abdurahmon Jomiy kabi siymolar orqali davr ruhi, adolat, ma’naviyatni yoritadi, ikkinchi tomondan esa uydirma obrazlar orqali roman kompozitsiyasini boyitadi, asosiy g‘oyaviy-estetik mazmunni chuqurlashtiradi. Maqolada aynan ushbu obrazlarning tarixiy haqiqat bilan badiiy to‘qimaning mutanosibligi, ularning roman mazmunidagi o‘rni, yozuvchining ideologik pozitsiyasi bilan bog‘liqligi badiiy tahlil etiladi.