(untitled) (Modern education and development, 2025)
:“Tarixi Turkiston” asari XIX asrning ikkinchi yarmida Qo‘qon xonligi tarixiga oid muhim manbalardan biri bo‘lib, uning muallifi Ahmad Donish yoki unga yaqin davr tarixchilari tomonidan yozilgan deb taxmin qilinadi. Asarda Qo‘qon xonligi hukmdorlarining nasabnomasi, ichki siyosiy jarayonlar, harbiy yurishlar, ichki va tashqi ziddiyatlar, shuningdek, xalq turmushi va ijtimoiy-siyosiy tuzilish haqida qimmatli ma’lumotlar berilgan. “Tarixi Turkiston” Qo‘qon xonligi tarixini o‘rganishda ishonchli manba sifatida xizmat qiladi, chunki unda xonlikning qudrat davri va tanazzul bosqichlari haqida bevosita guvoh bo‘lgan muallifning kuzatuvlari aks etgan. Asar Qo‘qon xonligi tarixini o‘rganishda boshqa tarixiy manbalar bilan qiyosiy tahlil qilish, mintaqaning siyosiy hayotini yanada teran tushunish va tarixiy jarayonlarni ilmiy tahlil etishda muhim ahamiyatga ega.