(untitled) (Modern education and development, 2025)
Mazkur maqolada tikuvchilik sohasining zamonaviy rivojlanish tendensiyalari, innovatsion texnologiyalar, ekologik yondashuvlar va O‘zbekistondagi tikuvchilik sanoatining holati keng yoritilgan. Tikuvchilik — bu nafaqat kiyim-kechak ishlab chiqarish jarayoni, balki moda, dizayn, ergonomika va iqtisodiyot bilan uzviy bog‘liq murakkab ijodiy va texnologik faoliyatdir. Maqolada tikuvchilik faoliyatining asosiy yo‘nalishlari (massoviy ishlab chiqarish, individual buyurtma, moda dizayni asosidagi tikuvchilik) o‘ziga xos xususiyatlari bilan tahlil etilgan. Xususan, kompyuterli kesish, 3D dizayn, intellektual tikuv mashinalari, zero waste (nol chiqindili kesish) kabi texnologiyalar haqida tushuncha berilgan. Shuningdek, barqaror moda (sustainable fashion) tushunchasi asosida ekologik tikuvchilik yondashuvlari – qayta ishlangan matolar, tabiiy bo‘yoqlar, chiqindisiz ishlab chiqarish haqida so‘z yuritiladi. O‘zbekistonda esa “Made in Uzbekistan” brendi ostida tikuvchilik mahsulotlari eksportga yo‘naltirilayotgani, ayollar bandligini oshirish va kasb-hunar o‘quv yurtlarining ushbu sohaga qaratayotgan e’tibori alohida ta’kidlanadi.