(untitled) (Modern education and development, 2025)
Ushbu maqolada 1917-yilda tashkil topgan Turkiston muxtoriyati tarixiy voqeligiga tayanilgan holda, uning tashkil topish sabablari, tarixiy zarurati va siyosiy-ijtimoiy asoslari tahlil qilinadi. Ayniqsa, muxtoriyat gʻoyasining shakllanishi, unga yetakchilik qilgan ziyolilar guruhi, qabul qilingan konstitutsiyaviy qarorlar va ularning davlatchilik tarixidagi oʻrni chuqur yoritiladi. Shuningdek, Turkiston muxtoriyati oʻzbek milliy davlatchiligining shakllanishida oʻynagan roli, mustaqillik gʻoyalarining ildizlari, milliy elita faolligi va mustamlakachilikka qarshi siyosiy harakatlar kontekstida tahlil qilinadi.