(untitled) (Modern education and development, 2025)
Mazkur maqolada matematik mayatnik mavzusi orqali o‘quvchilarda tahliliy va tanqidiy fikrlashni shakllantirish masalalari yoritilgan. Bu mavzu o‘rta maktab fizika va matematika darslarining kesishgan nuqtasida joylashgan bo‘lib, nafaqat ilmiy nazariyani o‘z ichiga oladi, balki fikrlash ko‘nikmalarini rivojlantirish uchun ham qulay metodik asos hisoblanadi. Matematik modellashtirish, formulalarni tahlil qilish, muammoli savollar bilan ishlash orqali o‘quvchilarda mantiqiy tahlil, sabab-oqibatni aniqlash va mustaqil fikr yuritish qobiliyatlari shakllanishi tushuntiriladi. Shuningdek, maqolada ushbu mavzuni ta’lim jarayonida samarali qo‘llash bo‘yicha amaliy metodik takliflar ham berilgan.