(untitled) (Modern education and development, 2025)
Chiari malformatsiyasining I tipi bilan kasallanish darajasi 100 000 aholiga 7-8 tani tashkil etadi.Chiari malformatsiyasi 0 yoshdan boshlab barcha yoshdagi insonlarda uchraydi. Kasalik klinikasi asosan 12-14 dan 35-37 yoshgacha bo’lgan bemorlarda yaqqol namoyon bo’ladi. Mazkur kasallik tashxisi qo’yilgan bemorlarning 70-80 foyizi jarroxlik yo’li bilan davolaniladi, miyacha bodomchasimon qismi ektopiyasi mavjud, biroq tserebro-spinal suyuqlik yo’llarida blok aniqlanmagan xollrda konservativ yo’l bilan davolaniladi. Chiari malformatsiyasi markaziy nerv sistemasining (MNS) rivojlanish nuqsoni bo’lib, barcha MNS rivojlanish nuqson kasaliklarining 11-13% ini tashkil qiladi va bu kasallik ayollarda erkaklarga nisbatan deyarli ikki-ikki yarim barobar ko’proq uchraydi. Chiari malformatsiyasi aksariyat xollarda siringomieliya, platibaziya va bazilyar impressiya bilan birga kechadi. Ushbu maqolada Chiari malformatsiyasining turlicha kombinatsiyasi bilan bo’lgan 296 nafar bemorning jarrohlik davolash usullari, jarrolik yo’li bilan davolash natijalari, kasallikning klinikasi vauning asoratlari tahlil qilinadi.