(untitled) (Modern education and development, 2025)
Mazkur maqolada maktabgacha yoshdagi bolalarda ijodiy fikrlashni shakllantirishning psixologik-pedagogik asoslari, amaliy metodlari va samarali usullari ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotda O‘zbekistonning turli hududlaridagi maktabgacha ta’lim muassasalarida olib borilgan empirik kuzatuvlar, pedagoglar bilan suhbatlar va bolalar ishtirokida tashkil etilgan topshiriqlar tahlil etilgan. Ijodiy tafakkurni rivojlantirishda erkin o‘yin, muammoli vaziyatlar, syujetli hikoyalar yaratish, san’at elementlari va interfaol usullarning ahamiyati yoritilgan. Maqolada ijodiy fikrlashni rag‘batlantirish uchun pedagogik sharoitlar, metodik yondashuvlar va tarbiyaviy muhitni tashkil etish bo‘yicha aniq tavsiyalar berilgan. Olingan natijalar maktabgacha ta’limda individual yondashuv asosida ijodiy salohiyatni rivojlantirish yo‘llarini aniqlashga xizmat qiladi.