(untitled) (Modern education and development, 2025)
Ushbu maqola kvazizarralar va ularning elektromagnit maydonlaridagi harakati, shuningdek, grafen va 2D materiallarda Dirak elektronlarining dinamika modellarini o’rganishga bag’ishlangan. Kvazizarralar, o’zaro ta’sirlar natijasida hosil bo’lgan va oddiy zarralarning xususiyatlariga ega bo’lgan sistemalar sifatida, zamonaviy fizikada muhim ahamiyatga ega. Grafen, bir qatlamli karbon atomlaridan tashkil topgan material bo’lib, o’zining ajoyib mexanik va elektr xususiyatlari bilan ajralib turadi. Ushbu maqolada Dirak elektronlarining relativistik xususiyatlari, elektromagnit maydonlaridagi harakati va bu jarayonlarning kvant mexanikasi va klassik mexanika orqali tahlil qilinishi ko’rib chiqiladi. Shuningdek, maqola grafen va 2D materiallarning zamonaviy elektronika va materialshunoslikdagi amaliy qo’llanishlarini ham yoritadi. Maqolaning maqsadi kvazizarralar va Dirak elektronlarining dinamikasi modellarini tushunish orqali yangi materiallar va texnologiyalarni rivojlantirishga hissa qo’shishdir. Данная статья посвящена исследованию квазичастиц и их поведения в электромагнитных полях, а также моделям динамики дираковских электронов в графене и 2D материалах. Квазичастицы как системы, образующиеся в результате взаимодействия и обладающие свойствами обычных частиц, играют важную роль в современной физике. Графен — материал, состоящий из одного слоя атомов углерода, отличается превосходными механическими и электрическими свойствами. В этой статье рассматриваются релятивистские свойства электронов Дирака, их поведение в электромагнитных полях и анализ этих процессов с помощью квантовой и классической механики. В статье также рассматриваются практические применения графена и 2D-материалов в современной электронике и материаловедении. Цель статьи — внести вклад в разработку новых материалов и технологий путем понимания моделей динамики квазичастиц и электронов Дирака. This article is devoted to the study of quasiparticles and their behavior in electromagnetic fields, as well as the dynamics models of Dirac electrons in graphene and 2D materials. Quasiparticles, as systems formed by interactions and possessing the properties of ordinary particles, are important in modern physics. Graphene, a material consisting of a single layer of carbon atoms, is distinguished by its excellent mechanical and electrical properties. This article examines the relativistic properties of Dirac electrons, their behavior in electromagnetic fields, and the analysis of these processes through quantum mechanics and classical mechanics. The article also covers practical applications of graphene and 2D materials in modern electronics and materials science. The aim of the article is to contribute to the development of new materials and technologies by understanding models of the dynamics of quasiparticles and Dirac electrons.