(untitled) (Modern education and development, 2025)
Mavzuning dolzarbligi:Bugungi kunda texnologik taraqqiyotning shiddatli surʼatlari yangi, ilgʻor materiallarga boʻlgan talabni oshirmoqda. Shu nuqtai nazardan, segnetoelektriklar va pyezoelektriklar kabi funksional materiallar alohida ahamiyat kasb etadi. Bu materiallar oʻzlarining noyob fizik xususiyatlari, xususan, tashqi elektr maydon taʼsirida qutblanish (segnetoelektriklar) va mexanik bosim taʼsirida elektr zaryadi hosil qilish (pyezoelektriklar) qobiliyati bilan ajralib turadi. Ushbu xususiyatlar ularni turli sohalarda, jumladan, elektronika, sensorlar, aktuatorlar, energiya yigʻuvchi tizimlar va tibbiy asbob-uskunalarda keng qoʻllash imkonini beradi.