(untitled) (Modern education and development, 2025)
Ushbu maqolada CRM (Customer Relationship Management – Mijozlar bilan aloqalarni boshqarish) tizimlarining kichik biznesdagi B2C (Business to Consumer – biznesdan iste’molchiga) va B2B (Business to Business – biznesdan biznesga) segmentlariga ta’siri tahlil qilinadi. CRM texnologiyalarining har ikkala segmentda mijozlar bilan samarali muloqot o‘rnatish, savdo jarayonini avtomatlashtirish, sodiqlik dasturlarini shakllantirish va xizmat sifatini oshirishdagi o‘rni chuqur yoritiladi. B2C segmentida real vaqt rejimida aloqa, marketing kampaniyalarini shaxsiylashtirish muhim bo‘lsa, B2B segmentida esa uzoq muddatli hamkorlik, mijoz profillarini boshqarish va bitim jarayonlarini tizimlashtirish asosiy ahamiyat kasb etadi. Maqolada, shuningdek, O‘zbekistonda kichik biznes doirasida CRM tizimlarini joriy etish bo‘yicha tajribalar, natijalar va xalqaro amaliyotga oid misollar keltirilib, ularning iqtisodiy samaradorligi tahlil qilinadi.