(untitled) (Modern education and development, 2025)
Ushbu maqolada Alisher Navoiy ijodining tilshunoslik va adabiy tafakkur rivojiga qo‘shgan hissasi tahlil qilinadi. Navoiy nafaqat buyuk shoir, balki o‘z zamonasining ilg‘or tilshunosi sifatida ham tanilgan. Uning "Muhokamat ul-lug‘atayn" asari o‘zbek tilining mustahkamlanishi va turkiy tillarning ilmiy asosda o‘rganilishiga asos bo‘lib xizmat qilgan. Shu bilan birga, Navoiy adabiy tafakkurda yangi davrni boshlab bergan ijodkor sifatida, o‘z asarlarida badiiy-estetik, falsafiy va axloqiy masalalarni yuqori darajada ifoda eta olgan. Maqolada shoirning tilga, adabiyotga, ma’naviyatga bo‘lgan yondashuvi, shuningdek, uning ilmiy-nazariy qarashlari yoritiladi.