(untitled) (Modern education and development, 2025)
Ушбу мақола Ўзбекистоннинг маҳаллий ўрик сортлари – “Субхон”, “Исфара” ва “Шаҳноз” асосида пастила ишлаб чиқариш технологиясини батафсил кўриб чиқади. Пастила – ўрик пюресини қайта ишлаш, қуюқлаштириш ва қуритиш орқали олинган анъанавий қандолат маҳсулоти бўлиб, юқори озуқавий қийматга эга. Ишлаб чиқаришнинг асосий босқичлари – хомашёни танлаш, ювиш, данакларини ажратиш, эзиш, пюре тайёрлаш, қуюқлаштириш, қуритиш ва қадоқлаш жараёнлари таҳлил қилинади. Технологиянинг озуқавий хусусиятларга (витамин С, антиоксидантлар, диетик толалар), энергия сарфига, экологик барқарорликка ва сифат назоратига таъсири ўрганилади. Ўзбекистон қишлоқ хўжалиги шароитида пастила ишлаб чиқаришнинг амалий имкониятлари ва экспорт бозоридаги аҳамиятига алоҳида эътибор берилган. Тадқиқот илмий адабиётлар, Ўзбекистоннинг норматив-ҳуқуқий ҳужжатлари ва амалий маълумотларга асосланади. Мақола технологиянинг афзалликлари ва чекловларини қиёсий таҳлил қилиб, Ўзбекистонда пастила ишлаб чиқаришни ривожлантириш бўйича таклифлар беради.