(untitled) (Modern education and development, 2025)
Ушбу мақола данакли мевалар (гилос, ўрик, олхўри) дан қайта ишлаб олинган маҳсулотлар – шарбат, пюре, пастилла ва джемларни қадоқлашда қўлланиладиган турли хил қадоқлаш усулларини кўриб чиқади. Асосий қадоқлаш турлари – шиша идишлар, пластик идишлар, асептик қадоқлаш (Tetra Pak), полипропилен плёнка, вакуумли пакетлар, қоғоз-картон ва биоажраладиган материаллар таҳлил қилинади. Уларнинг афзалликлари, чекловлари, энергия сарфи, экологик барқарорликка таъсири ва Ўзбекистондаги озиқ-овқат саноатидаги қўлланишлари ўрганилади. Технологияларнинг маҳсулот сифати, сақланиш муддати ва экспорт бозорларига мослигига таъсири қиёсий таҳлил қилинади. Ўзбекистоннинг маҳаллий гилос (“Қора гилос”, “Сурхон”), ўрик (“Субхон”, “Исфара”) ва олхўри сортларидан тайёрланган маҳсулотлар мисолида қадоқлашнинг амалий аҳамияти кўрсатилади. Тадқиқот илмий адабиётлар, Ўзбекистоннинг норматив-ҳуқуқий ҳужжатлари ва амалий маълумотларга асосланади. Мақола қадоқлаш технологияларининг афзалликлари ва чекловларини таҳлил қилиб, Ўзбекистонда данакли мевалар маҳсулотларини қадоқлашни ривожлантириш бўйича таклифлар беради.