(untitled) (Modern education and development, 2025)
Bu tezisda, musulmon tarixchisi va geografiyasi, shu jumladan mashhur arab sayohatchisi va geograflaridan biri bo ‘lgan Istaxriy tomonidan yozilgan "Kitab al-Masalik va’l-Mamalik" (Yo ‘llar va Mamlakatlar Kitobi) asarining tarixiy va kartografik manba sifatidagi ahamiyati o‘rganiladi. Asar, X-IX asrlar o ‘rtalarida musulmon dunyosining geografik tavsifini, turli xalqlar, mamlakatlar va ularning o‘rtasidagi yo‘llarni tasvirlaydi. Bu kitob nafaqat o‘sha davr geografiyasi haqida ma’lumot beradi. Asar o‘zining kartografik tasvirlari, geografik tavsiflari, va yo‘l tarmoqlarini ko‘rsatish orqali o‘sha davrdagi xalqaro aloqalar, savdo va madaniy almashuvlar haqidagi bilimlarni shakllantirishda muhim ahamiyatga ega. Tezisda, manbaning ilmiy va tarixiy qiymati jihatidan o‘ziga xos o‘rni va kartografik jihatdan qanday foydalanganligi tahlil qilinadi.