(untitled) (Modern education and development, 2025)
Ushbu maqolada kasb-hunar yo‘naltirish jarayonida maktab va oila o‘rtasidagi samarali hamkorlikning psixopedagogik ahamiyati yoritilgan. O‘quvchilarning to‘g‘ri kasb tanlashida nafaqat maktab pedagoglari va psixologlari, balki ota-onalarning ham faol ishtiroki muhim rol o‘ynaydi. Maktab o‘quvchining qobiliyati va qiziqishini aniqlab, yo‘naltiruvchi muhit yaratgan bo‘lsa, oila esa uning ruhiy holatini tushunish, rag‘batlantirish va hayotiy qarorlarini qo‘llab-quvvatlashda asosiy ijtimoiy institut hisoblanadi. Maqolada o‘quvchi shaxsining shakllanishi, kasbga bo‘lgan motivatsiyasini rivojlantirishda pedagogik va psixologik yondashuvlarning integratsiyasi tahlil qilinadi. Shuningdek, maktab va oila o‘rtasidagi muloqot mexanizmlari, hamkorlik shakllari hamda ularning kasbiy yo‘naltirishdagi ijobiy ta’siri misollar asosida ko‘rsatib o‘tiladi.